ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

         
         


 

 

21η Μαρτίου 2015- Ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων

 

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Στο Δημοτικό Σχολείο Βερδικούσσας πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την  ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων, και δη των αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών που ενισχύουν τον ρατσισμό. Οι μαθητές με την καθοδήγηση της δασκάλας Αγγελέτου Χαράς έπαιξαν, μίλησαν συνεργάστηκαν και  ζωγράφισαν κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας  και των φυλετικών διακρίσεων. Ζωγράφισαν το δέντρο κατά του ρατσισμού, που για  ρίζες του έχει τις ιδέες του σεβασμού, της φιλίας, της αγάπης και της ισότητας ενώ στα κλαδιά του έχει για φύλλα συνθήματα που έγραψαν οι μαθητές.

Οι Α` και Β` τάξεις έφτιαξαν τα μπαλόνια της φιλίας και μετά από το σχετικό βίντεο  μίλησαν για τον ρατσισμό και περιέγραψαν «Πως θα ένιωθαν αν…».