ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

         


 

          

ΕΛΑΙΟΤΡΑΠΕΖΩΜΑΤΑ - ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

 

Στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολικός Κήπος –Τρώμε Υγιεινά» και έχοντας έναυσμα μάθημα - ενότητα στη Γλώσσα σχετικό με την Ελιά, οι  μαθητές της Δ` τάξης  με τη δασκάλα τους κα Πεντζαροπούλου Βικτωρία  είχαν την ιδέα να παρουσιάσουν ένα υγιεινό και ταυτόχρονα  πολύ απλό πρωινό βασισμένο στην ελιά, που θύμιζε άλλες εποχές.

Το πρόγευμα περιείχε ελιές (Άμφισσας, Καλαμών, Χαλκίδας, Πηλίου αλλά και Βερδικούσας από την περιοχή Κουτσούφλιανη), ψωμί με λάδι και ρίγανη, ντομάτα, καψάλα (ψωμί ζεστό) γιαουρτέρι (παραδοσιακή συνταγή) και φρεσκότατα κρεμμυδάκια και μαρουλάκια από τον σχολικό μας κήπο.  Αφού έστρωσαν το τραπέζι, σαν καλοί οικοδεσπότες κάλεσαν όλους τους μαθητές να τα γευτούν και έτσι απέδειξαν πως δεν χρειάζεται παρά καλή διάθεση και απλά υλικά για να γεμίσει το στομάχι.

Παράλληλα, οι μαθητές μίλησαν και για τις άλλες χρήσεις της ελιάς και του λαδιού όπως στο ξεμάτιασμα ή στη σαπονοποιία. Τέλος, με τα κλαδιά ελιάς δεν παρέλειψαν να κατασκευάσουν στεφάνια όπως αυτά που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες σαν βραβείο στους αγώνες γνωστό ως κότινος.