ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

ΑΡΧΙΚΗ
ΣΧΟΛΕΙΟ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΤΟ ΧΩΡΙΟ
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


 Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΖΑΡΙΝΑΣ

ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ Δ. ΣΧ. ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

Στο πολιτιστικό διήμερο που διοργάνωσε η Κ.Ε.Δ.Ε  και στο οποίο συμμετείχαν σχολεία του Δήμου Ελασσόνας που παρουσίασαν πολιτιστικά δρώμενα στο θέατρο ¨Βασίλη Φαρμάκη’,  μαθητές και μαθήτριες του Δ. Σχ. Βερδικούσας κατάφεραν να αναβιώσουν το έθιμο της «Λαζαρίνας», την Πέμπτη 25-4-2013.

Τις μαθήτριες δίδαξαν τραγούδια και χορό οι γυναίκες του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Βερδικούσας, ενώ βοήθησαν οι δασκάλες Τσέτσιλα Δημητρα και  Δαούλα Νίκη. «Την  ψηλή καμάρα», που συνόδευε πάντα το χορό των Λαζαρινών και παίζονταν από αγόρια του χωριού , δίδαξε με κέφι ο γυμναστής Λάκης Φάνης υποστηρικτής της παράδοσης. Την  όλη εκδήλωση στήριξε και ενίσχυσε η δ/ντρια κα Μπακάλμπαση Ελένη ενώ την παρακολούθησε και η Σχολική Σύμβουλος της περιοχής Ελασσόνας κα Παπαδοπούλου Μαρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έθιμο έχει διπλό χαρακτήρα, είναι αφιερωμένο στην ανάσταση του Λαζάρου και ταυτόχρονα στην Άνοιξη. Έχει δε ξεχωριστή αξία και η αναβίωσή του αποτελεί σημαντικό στοιχείο συνέχισης της τοπικής παράδοσης και των εθίμων του Πάσχα για το χωριό της Βερδικούσας.