ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

         


                                       Μακρινίτσα Μαγνησίας

 

Η Μακρινίτσα (και Μακρυνίτσα) είναι παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Βόλου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου βόρεια του Βόλου, είναι από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας και φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται "μπαλκόνι του Πηλίου". Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μ.

Τα σπίτια του Πηλίου χαρακτηρίζονται για τις πέτρινες στέγες τους και για την πλούσια ζωγραφική και ξυλογλυπτική διακόσμηση στον πάνω όροφο των κτιρίων. Τα σπίτια είναι διώροφα ή τριώροφα με χοντρούς πέτρινους τοίχους. Ο κάτω όροφος έχει λίγα ανοίγματα ενώ ο πάνω έχει πολλά παράθυρα και συχνά προεξέχει λίγο σε σχέση με τον κάτω όροφο. Τα σπίτια χαρακτηρίζονται επίσης από τα διακοσμημένα ταβάνια και τις ξυλόγλυπτες πόρτες και παραθυρόφυλλα.

 

                  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΚΠΕ ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑΣ ΤΟΥ Δ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ

 Μαθητές και δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Βερδικούσας επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας με αφορμή τη ανάπτυξη του περιβαλλοντικού προγράμματος «Το νερό πηγή ζωής» στο σχολείο τους .

Στην όμορφη Μακρινίτσα οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ΚΠΕ με τίτλο «Αειφορική διαχείριση του νερού – Κρήνες της Μακρινίτσας». Το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στους μαθητές τη σημασία του νερού για τη ζωή μας, τους τρόπους με τους οποίους το εξοικονομούμε, το σπαταλάμε και το ρυπαίνουμε. Επίσης το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δείξει στους μαθητές την ιστορία και την αξία των 54 Κρηνών της Μακρινίτσας, οι οποίες αποτελούν μνημεία της περιοχής. Μέσα από τη μελέτη των Κρηνών οι μαθητές ανακαλύπτουν την ορθολογική χρήση του νερού της εποχής εκείνης.

 Οι μαθητές επισκέφτηκαν το  αρχοντικό Τοπάλη που χτίστηκε το 1844 και χρησιμοποιείται σήμερα ως λαογραφικό μουσείο. Το κτίριο είναι τριώροφη οχυρωμένη κατοικία, με πολεμότρυπες και αμυντικό πυργίσκο στην στέγη του. Το αρχοντικό αυτό δόθηκε στην κοινότητα της Μακρινίτσας, από την οικογένεια Τοπάλη το 1932 για να στεγάσει το λαογραφικό μουσείο, το οποίο σήμερα έχει περισσότερα από 1500 εκθέματα. Η μονοήμερη εκδρομή του σχολείου ολοκληρώθηκε με τρίωρη ανάπαυλα στο όμορφο λιμάνι του Βόλου.